Home

vrijmetselaarsloge Kennemerland in Haarlem: een warme loge

Wij komen in onze loge voor inspiratie, verdieping, zingeving, tolerantie, zelfkennis en broederschap. Elk naar eigen inzicht. Maar we komen er ook voor een goed glas en een gulle lach na afloop van onze bijeenkomsten.

Bij ons vind je mensen van heel verschillende opvattingen, leeftijden en opleidingsniveaus. Dat soort zaken doen er in de vrijmetselarij niet toe. Vrijmetselaren zoeken wat verbindt en proberen weg te nemen wat verdeelt. Ons motto daarbij is 'verbeter de wereld; begin bij jezelf'. Kom eens langs op een open avond. Dan kan je alles zien, iedereen ontmoeten en elke vraag stellen.

Vrijmetselaars vormen een broederschap. De vrijmetselaar gaat uit van ieders recht op vrije meningsvorming en waarheidsvinding. Wij proberen dat te bereiken in een relatief kleine loge van zo'n 25 leden. Een loge is vaak de basis voor vriendschappen, ook al is dat niet het doel. Loge Kennemerland is een warme hartelijke groep mannen; een broederschap.

Wij heten u welkom op deze site. Wij kunnen u hier misschien geen antwoord geven op al uw vragen. Wilt u meer informatie neem dan contact op met onze voorlichter Paul Marselje, 06-1066738.

Kijk ook eens naar onze pagina op facebook:
https://www.facebook.com/logekennemerland/


Bijeenkomsten zijn op donderdag

Wij komen normaal gesproken wekelijks op donderdagavonden bij elkaar in ons gebouw aan de Haarlemse Ripperdastraat. In een vertrouwelijke en besloten sfeer proberen wij van elkaar te leren, door naar elkaar te luisteren, vragen te stellen en echte contacten te leggen. Dat is eenvoudig gezegd, maar blijkt een interessante en boeiende uitdaging.

 

Goed bezochte open avond over 'Illuminatie, alziend oog en vrijmetselarij' was boeiend
De open avond op 25 april was mooi, boeiend en interessant, onze gasten gebruikten die woorden. Enkelen werden afgeschrikt door donder, bliksem en regen en bleven weg, maar 27 gasten trotseerden dat en hadden er naar eigen zeggen geen spijt van.

Wij kijken uit naar een volgende open avond, die komt er waarschijnlijk in het vroege najaar, of heel misschien al kort voor de zomer.

 

4 mei: Loge Kennemerland hield lezing voor de 'Open Joodse huizen - Huizen van verzet'Nazi’s beschuldigden vrijmetselaren van samenzweren met het jodendom, om zo in het geheim de wereld te kunnen regeren. Vrijmetselarij werd in ‘Mein Kampf’ als een wapen in de handen van joden omschreven, een joods-maçonnieke samenzwering, een ‘internationale wereldvergiftiging’, een 'omhelzing' waaraan Hitler zich wilde onttrekken, vertelt ons dat boek.

Hoe ontstonden dat soort waandenkbeelden in de loop der eeuwen? Wat was er het gevolg van, niet alleen voor joden, maar ook voor de vrijmetselarij en haar leden? Zijn de maatregelen tegen die vermeende samenzwering ook in Nederland merkbaar geweest? Waren joden lid van loges?

En wat is de situatie vandaag de dag?

Paul Marselje ging onder meer in op de positie van de katholieke kerk, de frauduleuze Protocollen van de wijzen van Zion en de ‘onthullingen’ van Leo Taxil.

Maar bovenal vertelde hij wat vrijmetselarij wél is en van waarde voor zovelen.

De lezing werd gehouden op verzoek van ‘Open joodse huizen | Huizen van Verzet 2024’ van het Joods Cultureel Kwartier.

.

 

Open avonden en 'comparities' bij Loge KennemerlandIn bijeenkomsten van vrijmetselaren zijn de zogenaamde 'comparities' een belangrijk onderdeel. Iemand geeft een presentatie over iets wat hem bezighoudt, hoe hij daarover denkt en waar zijn mogelijke twijfels liggen.

Na zo'n lezing worden daarover vragen gesteld door de anderen en worden gezichtspunten vergeleken. Wij laten elkaar daarbij in waarde.

Op de open avonden van de Haarlemse vrijmetselaarsloge Kennemerland is dat niet anders.


Wilt u een uitnodiging?
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kom en neem gerust iemand mee.
Aanvang 20 uur, inloop vanaf 19:30


Wilt u meer weten over Loge Kennemerland?

 


Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of uitnodigingen voor lezingen: Paul Marselje, 06-10667384 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilt u alvast een kijkje nemen in het logegebouw en een lid van onze loge horen spreken over de vrijmetselarij? Kijk dan eens naar dit interview uit een programma van
1Vandaag: Haarlemse loge in 1Vandaag


Of een kort interview op 1Vandaag/radio
Haarlemse loge op 1Vandaag radio

 


Wat is vrijmetselarij? Wat zeggen vrijmetselaren er zelf over?
Download en lees dit magazine? VM-magazine augustus 2023


.

Soorten bijeenkomsten (rituelen en comparities)

De vrijmetselarij wordt door buitenstaanders vooral gezien als een club met rituelen.
Is er meer dan dat? Nou zeker!

Lees meer...

Wilt u meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of uitnodigingen voor lezingen:
Paul Marselje, 06-10667384, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilt u alvast een kijkje nemen in het logegebouw en een lid van onze loge horen spreken over de vrijmetselarij?
Kijk dan eens naar dit interview uit een programma van 1Vandaag/TV:
Haarlemse loge in 1Vandaag op TV

Of lees mini-intervriews met leden in dit online-magazine
on-line magazine VM

Een kort interview op 1Vandaag/radio
Haarlemse loge op 1Vandaag radio

 

Loge Kennemerland heeft regelmatig interessante lezingen waar iedereen bij welkom is.
Interesse? Stuur een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij zorgen dat u uitnodigingen ontvangt.21 november, 20 uur
Ripperdastraat 13, Haarlem

Enneagram en vrijmetselarij, op weg naar persoonlijke groei

Vrijmetselaar Ted Stravers, laat zien dat er veel overeenkomsten zijn tussen het Enneagram en de vrijmetselarij, niet alleen symbolisch maar met name emotioneel. Een Vrijmetselaar streeft ernaar om zich zelf te verbeteren. Het Enneagram kan hierin een praktisch hulpmiddel zijn, naast wat de vrijmetselarij biedt.

Het Enneagram onderscheidt negen persoonlijkheden en hun onderlinge relaties. Het is niet duidelijk hoe oud het Enneagram precies is, maar het lijkt een eeuwenoud model te zijn en heeft een esoterische basis. Het wordt tegenwoordig door veel mensen en organisaties gebruikt.

Door met het Enneagram te werken leren mensen zichzelf en anderen beter te begrijpen. Het geeft mensen inzicht in zichzelf. Men wordt zich bewust van eigen vaste patronen en van sterke en zwakkere punten. Het model geeft ook aan op welke punten iemand zichzelf nog kan ontwikkelen. 'Het is daarom geschikt voor persoonlijke ontwikkeling en groei', zegt Ted Stravers.

inloop v.a. 19.30
aanmelden niet verplicht, maar wel op prijs gesteld:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.