Veelgestelde vragen

Vrijmetselarij? Vertel eens?

Vrijmetselaren werken samen in broederschap. Vrijmetselaren zijn verdraagzaam, en streven naar harmonie. Mensen van allerlei achtergronden, met verschillende levensbeschouwingen en soms tegenstrijdige inzichten ontmoeten elkaar. Door in vertrouwen samen te praten, te werken, te eten en te drinken, voelen vrijmetselaren zich verbonden met al hun broeders. In de loge, in Nederland, in heel veel landen van de wereld. En in iedere loge ben je meer dan welkom.

Is vrijmetselarij van deze tijd?

Je bent op zoek naar wijsheid, innerlijke kracht en schoonheid. Je wilt jezelf ontplooien. Intellectueel, sociaal en spiritueel. Sterker denken. Duidelijker zeggen wat je bedoelt. Dieper voelen waar je in het leven staat. Dat past in alle tijden. Beter mens worden. Jezelf verwerkelijken. Bij de vrijmetselarij groei je in veel opzichten. Je leert compareren - een gespreksvorm die ervoor zorgt dat sprekers écht gehoord worden. Je vormt meningen die hout snijden - door ze te toetsen aan die van anderen. Je leert jezelf beter kennen - in zingevingsmomenten. Symbolen en rituelen helpen ons om tot de kern te komen.

Wat houdt geestelijke ontplooiing eigenlijk in?

Wie vrijdenkt, wil anderen tegenkomen die óók vrijdenken. Je wilt niet andermans opinie opgelegd krijgen. Geen dogma’s. Je zoekt je eigen route door het leven. Maar niet eenzaam, niet alleen. Je zoekt een plek waar mensen naar jou luisteren. Waar je tijd en energie steekt in het actief luisteren naar anderen. In vrijheid meningen naast elkaar leggen. Zoeken naar antwoorden op levensvragen. Dat is wat vrijmetselaren doen. 'Ken jezelf', dat is de opdracht aan iedere vrijmetselaar.

Wat is 'persoonlijke invulling in gezamenlijke arbeid' precies?

Je leeft in een wereld samen met anderen. Geven maakt de wereld beter. Vrijmetselaren zorgen voor elkaar. En voor de mensen om ons heen. Je geeft je aandacht en je mening in het gesprek. Je stelt kritische vragen en stimuleert zo anderen in hun zoektocht. Je geeft om je vrienden. Je geeft hulp als dat nodig is. Wie geeft, leeft dubbel. Zo ontstaan vriendschappen tussen mensen die elkaar anders wellicht niet zouden hebben ontmoet. Wat je overtuiging ook is, welke politieke kleur je ook hebt, wat je afkomst of geaardheid ook is, je ontmoet elkaar bij de vrijmetselarij als gelijken Alles wat je in de maatschappij macht of aanzien geeft laat je achter je als je de loge ingaat.

Wie is een vrijmetselaar?

Vrijmetselaren werken samen in broederschap. Vrijmetselaren zijn verdraagzaam, en streven naar harmonie. Mensen van allerlei achtergronden, met verschillende levensbeschouwingen en soms tegenstrijdige inzichten ontmoeten elkaar. Door in vertrouwen samen te praten, te werken, te eten en te drinken, voelen vrijmetselaren zich verbonden met al hun broeders. In de loge, in Nederland, in heel veel landen van de wereld. En in iedere loge ben je meer dan welkom.

Vrijmetselaar word je niet; dat ben je al een beetje. Je wordt het pas echt door inwijding in een loge. Ben je vrijdenker? Respecteer je anderen die dat ook doen? Handel je rechtvaardig? Heb je gevoel voor humor? Ben je in staat jezelf te relativeren? Dan heb je alles wat een vrijmetselaar nodig heeft. Het maakt niet uit waar je waarden vandaan komen, als je maar het goede zoekt. En vooral anderen vrijlaat in hun eigen zoektocht. Tolerantie is het begin, respect vraagt méér. Vrijmetselaren respecteren ieder ander die serieus werkt aan een betere samenleving.

Waarom zou je zoeken naar zingeving van het bestaan?

Je bent op zoek naar wijsheid, innerlijke kracht en schoonheid. Je wilt jezelf ontplooien. Intellectueel, sociaal en spiritueel. Sterker denken. Duidelijker zeggen wat je bedoelt. Dieper voelen waar je in het leven staat. Beter mens worden. Jezelf verwerkelijken. Bij de vrijmetselarij groei je in veel opzichten. Je leert compareren - een gespreksvorm die ervoor zorgt dat sprekers écht gehoord worden. Je vormt meningen die hout snijden - door ze te toetsen aan die van anderen. Je leert jezelf beter kennen - in zingevingsmomenten. Symbolen en rituelen helpen ons om tot de kern te komen. 'Op jouw komt het aan, dat weet je als vrijmetselaar.

Hoe is de Vrijmetselarij begonnen?

De eerste bewijzen stammen uit de vroege achttiende eeuw als vier loges in Londen een koepelorganisatie oprichten. Van wat daarvoor wel of niet bestond weten we niet echt veel. Twee loges bestonden al voor die tijd als vereniging. Maar of die aan iets deden dat vergelijkbaar is met wat wij vrijmetselarij noemen? We weten het niet. De oudste Nederlandse loge is uit 1732. In Haarlem begon het in 1788.

 

Heeft de Vrijmetselarij geheimen?

Vrijmetselarij is geen geheim genootschap, maar heeft wel een paar geheimen. Heel erg geheim zijn ze nou ook weer niet. In de drie inwijdingen die je meemaakt zitten kleine verrassingen. Het zijn geen dingen die je niet zou willen; je herinnert je ze achteraf als mooi en waardevol. Ze laten je iets beleven, waardoor je dieper gaat nadenken over de verhouding die je hebt ten opzichte van jezelf en de ander.

 

end faq

Over symbolen en rituelen

Wat is de betekenis van de symbolen en de rituelen?

Symbolen en rituelen spreken een universele taal, je kunt er in spreken. Vrijmetselaren komen eens in de vijf of zes weken bij elkaar in zo'n ritueel. Er is geen dwingende uitleg voor de symbolen, dus kan ieder ze op eigen wijze interpreteren. Het is dus minder dwingend dan woorden kunnen zijn. Zo kan je met elkaar bij elkaar zijn, verschillend denken en toch samen op pad gaan. De symbolen worden je aangereikt om er in je leven wat mee te doen, om er mee aan jezelf te werken op weg naar je bijdrage aan een betere wereld. En wat die betere wereld is mag je zelf weten, zolang je maar uitgaat van tolerantie.

Wat houden al die graden in?

Vrijmetselaren kozen in de vroege achttiende eeuw voor de symbolische vorm van een steenhouwers- en bouwgilde. Die middeleeuwse gilden hadden drie graden, leerling, gezel en meester. Die drie graden heeft de vrijmetselarij dus ook. Je leert jezelf zien als een ruwe steen in de eerste graad. Het overtollige moet er af, tot er een kubus, een kubieke bouwsteen overblijft, als symbool van het goed in jezelf, dat zichtbaar moest worden. Als gezel leer je die menselijke bouwsten van je met die van anderen te gebruiken voor de bouw van een betre wereld. Als meester werk je aan het ontwerp van die wereld en leer je dat je altijd een nieuw begin kunt maken; dat het daarvoor nooit te laat is.

end faq

Over de organisatievorm

Wat voor vereniging is een Loge?

Loges zijn gewone verenigingen zoals alle andere. Het bestuur bestaat uit een voorzitter (voorzittend meester), penningmeester en secretaris (thesaurier), maar ook uit een een paar bestuursleden met een rituele functie. Bij de Kamer van Koophandel kan je de samenstelling vinden en ook op de website.

Wat is een Grootloge?

Een nationale koepelorganisatie voor vrijmetselaarsloges. Voor mannenloges bestaat er geen wereldkoepel, maar wel internationaal overleg. Want er bestaan goede afspraken over wat vrijmetselarij wel is en niet mag zijn. Zakendoen, geloof belijden of er zieltjes voor winnen, politiek bedrijven? Het is allemaal ten strengste verboden.

Waarom is vrijmetselarij er alleen voor mannen ?

Dat is een groot misverstand. Er zijn  drie soorten loges: mannen, vrouwen en gemengd. Het is een kwestie van keuzevrijheid. In je loge moet je het hart op de tong kunnen hebben, je kwetsbaar op kunnen stellen. Sommige manen en vrouwen voelen zich daarbij meer op hun gemak als ze onder elkaar zijn. Wij zijn een mannenloge.

end faq

Over praktische zaken

Is speciale kleding vereist?

In rituelen dragen we stemmige donkere kleding. Het is een beetje traditie in onze loge om een rokkostuum te dragen met witte vlinder en zwart vest. Maar een donker of zwart kostuum met wit overhemd en zwarte stropdas mag ook.

Hoe hoog is de contributie?

Een eigen gebouw kost geld en zo zijn er meer kosten. De contributie is niet veel anders dan die van een sportclub. Er is wel een entreegeld, maar daar krijg je wat materialen voor, die je je hele leven blijft gebruiken in de vrijmetselarij

Kan je langskomen om de sfeer te proeven?

Loge Kennemerland heeft ongeveer zes keer in het jaar een avcond die open staat voor iedereen. Vraag informatie bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe wordt je lid?

Je mailt de loge. Dan nemen we contact met je op en komen bij je langs om bij te praten. Daarna vul je een formulier in. Als je dat opstuurt begint een procedure van een maand of twee en een half, waarin we nog wat verder met je praten. Het moet immers bij je passen; je moet vinden wat je zoekt in de loge en wij moeten in jouw vinden wat bij de vrijmetselarij past. Heb je nog vragen of wil je misschien lid worden? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

end faq